(IN FINNISH/SUOMEKSI)
Kiireisessä arjessa on helppoa unohtaa omia tarpeita ja omaa hyvinvointia. Vaikka Suomessa työpäivä on rajoitettu ja loppuu suhteellisen aikaisin, monen ihmisen on vaikeaa päästä eroon työasioista silloinkin, kun he menevät sänkyyn. Koronarajoitukset ja etätyö ovat pyyhkineet monelta rajan työajan ja ns. oman ajan välistä. Työssä eläminen ei kuitenkaan tee ihmiselle hyvää: monet huomaavat, että keskittymiskyky laskee, kuten motivaatio ja yleinen elämän ilo.
Siksi on tärkeää aina muistaa omaa palautumista työpäivän jälkeen. Onneksi on paljon keinoja! Ensiksi voit varmistaa, että sinun ”oma” aika on todellakin sinun omasi. Kun tämän päivän työt on tehty, on tärkeää sulkea työsähköposti, työkone ja messengerikeskustelut, joissa käydään läpi työasioita. Pieneen viestittelyyn voi helposti mennä tunti sitä aikaa, mitä työnantaja ei korvaa, ja jonka tarkoitus on olla sinua ja läheisiä ihmisiäsi varten. Toinen vinkki on ulkoilu. Lenkki, koiran ulosvieminen tai lapsen kanssa kävely voivat olla hyvin palautuvia ja terveellisiä hetkiä. Joskus kävelemisen tai pyöräilyn valitseminen automatkan sijaan voi toimia hyvänä palautumishetkenä, jos siihen on mahdollisuutta. Sen lisäksi on tärkeää muistaa oman kehon tarpeita. Työssä me monesti istumme tai muutenkin olemme paikalla, usein hankalassa asennossa. Tällöin lempeä harjoitus, venyttely, jooga tai muu liikkuminen voivat auttaa kehoa palautumaan ja pysymään terveenä ja virkeänä. On myös tärkeää muistaa omaa mieltä. Usein työ voi olla vaativa fyysisesti ja älyllisesti, mutta myös emotionaalisesti. Varsinkin jos työskentelet hoitavassa ammatissa tai alalla, jossa on paljon kilpailua. On tärkeää omistautua töille, joita rakastat, mutta jos samalla unohdat, että elämään kuuluu myös ilo, kevytmielisyys ja yksinkertaiset nautinnot, voit helposti päätyä työuupumukseen. Viettämällä aikaa perheen, ystävien ja lemmikkien kanssa, syömällä hyvin ja herkullisesti, nauttimalla luonnosta, harrastuksista ja vain olemisesta oikeasti autat sekä sinun mieltäsi että sydäntäsi palautumaan työstressistä.
Vielä yksi voimakas tekijä, josta kasvava määrä ihmisiä löytää apua palautumiseen, on meditaatio. Tutkimus osoittaa, että meditaatio vahvistaa keskittymiskykyä ja resilienssiä (eli, kykyämme palautumaan stressistä), auttaa rauhoittumaan ja jopa parantaa ihmissuhteita. Nykyään saadakseen apua meditaatiokeinoista ei ole tarvetta jättää maallikkoelämää ja lähteä luostariin vuoren huipulle. Meditaatio sopii tavallisen ihmisen arkeen erinomaisesti, koska lyhyelläkin harjoituksella voi olla iso vaikutus. Meditaatiokeinoa on monta erilaista ja niitä voi käyttää tilanteen mukaan. Esimerkiksi hengitysmeditaatio on ehkä yleisin laji ja siitä voi tulla erinomainen aamurutiini. Jos istuisit hiljaa suoralla selällä tyynyllä tai tuolilla vaikka 5-20 minuuttia, voisit huomata sen pienen teon seurauksia koko päivän aikana: on helpompi keskittyä asioihin, mieli on vähemmän reaktiivinen ja hankalista tilanteista on helpompi selvitä ja palautua. Jos tekisit iltaisin rentoutuvan kehomeditaation, voisit huomata, että on helpompi päästä työrummusta pois, nauttia elämästä ja päivän pääteissä nukahtaa. Tämän lisäksi on muitakin keinoja. Esimerkiksi aterian ja kahvin/teen nauttimisestakin voi tulla meditaatio.
Toivon, että kokeilet näitä vinkkejä ja saat niistä apua! Koska kukaan ei ansaitse työuupumusta.
Comentários